top of page
Search
  • nikolajakovljeviic

Razmišljaj pre nego što baciš : recikliraj

Updated: Feb 9, 2021

Reciklaža je pojam sa kojim ste sigurno upoznati. Teoretski, ona predstavlja sakupljanje otpadnog materijala i njegovu ponovnu preradu. Koliko god ova tema nekim ljudima bila ,,dosadna’’ i ,,zamorna’’, njen značaj je nezaobilazan. Recikliranjem pridonosimo očuvanju i smanjenju eksploatisanja prirodnih resursa, znatno štedimo energiju, štitimo životnu sredinu od zagađena, smanjujemo količinu otpada, štedimo novac i dovodimo do otvaranja novih radnih mesta u reciklažnim centrima i ekološkim organizacijama. Tako kratka reč koja toliko puno donosi.


Postavlja se pitanje šta mi možemo reciklirati i gde u Srbiji. Neko vreme posebni kontejneri za reciklažne materijale su bili dostupni samo u velikim gradovima, ali se njihov broj svakodnevno povećeva i oni polako dolaze i u manja mesta. Ovakve vrste kanti se sve više pojavljuju u tržnim centrima, većim prodajnim objektima kao i školama.

Takođe su zastupljene i kutije humanitarne organizacije ,,Čepom do osmeha’’. Ova organizacija sakuplja čepove koji se prodaju u reciklažnim centrima, a novac se koristi da bi se pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ukoliko želite pomoći i sakupiti što više čepova, u vašoj zgradi/kući možete napraviti kutiju za čepove i registrovati je na sajtu organizacije. Na ovaj način organizacija vodi evidenciju svih kutija u kojima se čepovi sakupljaju. Kada sakupite veću količinu čepova, možete se obratiti organizaciji koja ima posebne kombije i kurirsku službu zaduženu za prikupljanje čepova.

Jedan od najzanimljivih primera reciklaže kod nas je zasigurno ,,Reciklomat’’ u Kragujevcu. To je pametna mašina za prikupljanje i sortiranje plastičnih flaša, limenki i staklene ambalaže koja se nalazi u centru grada. Za svaku predatu ambalažu se dobija 7 dinara koji se putem čitača dodaju na elektronsku autobusku karticu. U ovom gradu Reciklomat je postao pravi ,,hit’’ i samo u avgustu prošle godine prikupio je čak 750kg reciklažnog otpada. Za ovu godinu planirano je postavljanje još 5 ovakvih mašina.

Pored klasičnih reciklažnih materijala, u Srbiji možemo reciklirati i odeću. U prodavnicama odeće H&M je to moguće. Možete odneti komad odeće bilo kog materijala i brenda, a za određeni broj komada odeće dobijate vaučer. Ova odeća se pored recikliranja, prodaje second hand prodavnicama ili dobija potpuno novu svrhu. Razmislite pre nego što bacite, pređite na reciklažu.


66 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page