top of page
Search
  • nikolajakovljeviic

Pozdravite se sa plastičnim kesama

Updated: Feb 9, 2021

Plastične kese su pojam koji često čujete prilikom priče o zaštiti životne sredine. Ono što je sigurno je da ih velika većina koristi, a najviše prilikom kupovine. Veliki broj ovakvih kesa su veoma tanke i bacamo ih posle prve upotrebe, a time je životna sredina svakim danom sve zagađenija. Sigurno vam se desilo da ste šetali, a da je vetar oko vas nosio plastičnu kesu. Ubeđen sam u to da vam nije baš bilo prijatno gledati kako vetar razbacuje smeće u vašoj okolini. Ostaci plastičnih kesa često završavaju u rekama, morima i šumama gde im je potrebno 400-1000 godina da se razgrade. Slabo se recikliraju, a ponekad se i spaljuju, a štetni gasovi odlaze u atmosferu i utiču na klimatske promene.

Da se ovakve stvari ne bi dešavale, potrebno je da pronađemo pravu alternativu. Jedna od alternativa je papirna kesa. Prednosti ovih kesa je da su biorazgradive, mogu se reciklirati i koristiti više puta. Danas su u sve većoj upotrebi, čime možemo primetiti da se sve veći broj ljudi ekološki osvešćuje. Prodavnice zdrave hrane i veliki trgovački lanci odeće koriste ovu vrstu kesa, koje se prave od recikliranog papira. Ove kese se kod nas veoma slabo recikliraju posle upotrebe, što pravi problem. Nastavljamo da tragamo za boljom alternativom.

Druga alternativa koju imamo jesu cegeri. Mogu se praviti od različitih materijala kao što su papir, vuna, platnetni ili sintetički materijali. Većina ovih materijala su biorazgradivi. Nisu tanki i mogu podneti veliki teret i zato se mogu koristiti za veće kupovine. Mogu se koristiti više puta i teško se cepaju ukoliko su dobro napravljeni. Postoje u različitim veličinama, vrstama i dizajnu, tako da svako može naći neki po svojoj želji. Zbog svojih osobina su mnogo bolji i korisniji od papirnih kesa. Naša potraga za pravom alternativom je završena!

Sada kada smo pronašli pravu alternativu, šta ćemo sa svim ostalim plastičnim kesama koje su nam ostale? Idite na Google, odnosno Ecosiu : ) i pretražite različite predmete koje možemo napraviti od njih ili ih iskoristiti za nešto drugo.













68 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page